Işıkhan: Aşırı yoksulluk ve açlık sınırında yaşayan kimse yok
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Bakan Vedat Işıkhan’a sorular sordu.
Önceki gün açıklanan BİSAM verilerine göre açlık sınırı ekim ayı itibarıyla 13 bin TL’ye ulaştı. Yoksulluk sınırı bir ayda 1095 TL artarak 44 bin 718 TL’ye ulaştı. Gürer’in sorularını yazılı bir açıklamayla yanıtlayan Işıkhan’ın, Türkiye’de aşırı yoksulluk içinde yaşayan insan sayısına verdiği yanıt dikkat çekti.
Gürer’in Bakan Işıkhan’a yönelttiği sorular şöyle:
* Sayın Bakanımıza yaptığınız sunumda dünyada tahmini 214 milyon işçinin aşırı yoksulluk içinde yaşadığını belirtmiştiniz. Dünyada iddia ettiğinizle karşılaştırıldığında ülkemizde kaç kişi çalışıyor ve aşırı yoksulluk içinde yaşıyor?
* Kaç işçi açlık çekiyor?
*Ağustos ayı itibarıyla açıkladığınız istihdam sayısına çırak, stajyer, toplumsal fayda projeleri gibi garantisiz çalışanlar dahil mi?
‘HİÇ KİMSE AŞIRI AÇLIK VEYA YOKSULLUK İÇİNDE YAŞAMIYOR’
Bakan Işıkhan, CHP Milletvekili Gürer’in sözlü sorularını yazılı olarak yanıtladı.
Işıkhan, Türkiye’de taban fiyatın 11 bin 402 lira olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde asgari ücret net 11.402,32 TL; “Bu bağlamda aşırı yoksulluk veya açlık sınırında çalışan ve yaşayan kimse yok” dedi.
Teklifin yazarı CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Işıkhan’ın Türkiye’de açlık ve yoksulluk içinde yaşayan vatandaşın bulunmadığı yönündeki açıklamasının şaşırtıcı olduğunu belirtti.
ÇALIŞAN KİMDİR, ÇALIŞAN KİM DEĞİLDİR?
Bakan Işıkhan, TÜİK’in her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarında kullanılan istihdam tanımının uluslararası standartlara uygun olduğunu belirterek; Referans döneminde yevmiyeli, ücretli, maaşlı, kendi hesabına çalışan, patron veya ücretsiz aile işçisi olarak en az bir saat ekonomik faaliyette bulunan kişilerin istihdam edilmiş sayıldığını belirtti.
Sezon dışı dönem nedeniyle referans haftasında işte olmayan ve sezon dışı dönemde görev ve sorumluluklarını yerine getiren kişilerin istihdam edilmiş sayıldığını belirten Bakan Işıkhan, “Sezon dışında işte olmayan kişiler istihdam edilmiş sayılıyor. Diğer sebeplerden dolayı referans haftasında 3 ay veya daha kısa süre içerisinde işlerine dönmeleri halinde çalışmış sayılmaktadır.” .
Işıkhan, şöyle konuştu: “Üretici kooperatifi üyeleri ile bir işletmede mesleki bilgilerini artırmak amacıyla çalışanlar (çırak, stajyer vb.) belirli bir menfaat (maaş, emeklilik sosyal güvenlik primi ödemesi, harçlık vb.).” (HABER MERKEZİ)