Her 4 çocuktan 1’i uzağı göremiyor!
Günümüzde özellikle dijital teknoloji kullanımının artması ve açık havada geçirilen zamanın azalması çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Örneğin çocuklarda en sık görülen ve göz sağlığını önemli ölçüde etkileyebilen, yani uzağı net görememe sorununa yol açabilen miyop! Ayrıca son yıllarda çocuklarda miyop görülme sıklığında da ciddi bir artış olduğu belirtiliyor. Araştırmalar miyopluğun her dört çocuktan birini etkilediğini gösterse de, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2050 yılında nüfusun yaklaşık yarısının miyop olması bekleniyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Eraslan Miyopluğun çocukların okul başarısını ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Erdoğan, “Öyle ki tahtayı göremeyen çocuk zamanla derslere olan ilgisini kaybeder ve notları düşmeye başlar. Ancak erken tanı ve uygun tedavi ile yakını göreme sorununun ilerlemesi kontrol altında tutulabilir, hatta önlenebilir. Bu nedenle çocukların özellikle okul açılmadan önce, eğer okul çağına gelmişse, her 6 ayda bir veya yılda bir göz muayenesi yaptırmaları ve ebeveynleri tarafından sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeleri konusunda teşvik edilmeleri gerekiyor.” prof. Dr. Muhsin EraslanAyrıca miyop riskini azaltmak için çocukların açık havada daha fazla aktiviteye katılması ve ebeveynlerin ekrana bakarak geçirdikleri süreyi kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Miyopi için 6 önemli kural!
Miyopinin ilerlemesinin kontrol altına alınması tedavi ve takip açısından değerlidir. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Eraslan, miyop sorununda ebeveynlerin dikkat etmesi gereken kuralları şöyle sıralıyor:
- Gün içerisinde akıllı telefon ve tablet kullanımı gibi yakın aktiviteleri mümkün olduğunca sınırlayın.
- Yakın aktivite sırasında her 20 dakikada bir 20 saniye ara vermesini ve 20 metre uzağa bakarak gözlerini dinlendirmesini sağlayın.
- Günde en az bir saatini açık havada ve gün ışığında, tercihen kalabalık spor aktiviteleriyle geçirmeye teşvik edin.
- Evde çalışma odasının uygun şekilde aydınlatıldığından emin olun.
- Üç yaşında ise akıllı telefon ve tablet kullanmasına izin vermeyin. Dört-altı yaş grubunda akıllı telefon ve tablet kullanımının 45 dakikayı aşmamasına dikkat edin. Daha uzun kullanım bir sorunsa, bunu iki veya üç farklı zaman dilimine göre düzenleyin.
- En önemlisi 6 ayda bir ya da yılda bir göz muayenesi olmayı alışkanlık haline getirin.
Dijital alışkanlıklar miyop riskini artırıyor!
Miyopi, gözün optik sisteminin bozulması sonucu uzaktaki nesnelerin bulanık, yakındaki nesnelerin ise daha net görünmesiyle oluşan göz problemini ifade eder. Gözün en ön tabakası olan korneadan göze giren ışık ışınları, gözbebeği yoluyla göz merceğine ulaşır. Gözün korneası ve merceği, ışık ışınlarını kırarak, ışığın tam olarak retinanın üzerine düşmesini sağlar. Normalde göz ışığı retinaya odaklandığında net bir görüntü oluşur. Miyop yani uzağı net görememe hastalığında göze giren ışık ışınları retinanın üzerine değil, bir boy önüne düşer ve bunun sonucunda görme bulanıklığına neden olur. Çocuklarda miyopinin ana nedeni genellikle genetik yatkınlıktır. Ailesinde miyopi öyküsü olan çocuklar bu nedenle daha yüksek risk altındadır. prof. Muhsin Eraslan, modern yaşam tarzının da miyopiyi tetikleyebileceğini vurgulayarak, “Uzun süreli bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımı ve açık hava aktivitelerinden yoksun bir yaşam tarzı da miyop riskini artırabiliyor.”
Erken tedavi ilerlemeyi durdurur!
Miyopiden kaynaklanan bulanık uzak görüş genellikle gözlük veya kontakt lens kullanılarak çocuğun net görmesi sağlanarak düzeltilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Eraslan, net görmeyi sağlayan ve miyopinin ilerlemesini durduran tedavi seçeneklerini şöyle sıralıyor:
- Gözlük ve kontakt lensler: Her iki yol da çocukların görme yeteneğini düzeltmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Gözlüklerde tam numarayı merkezde bulunduran ve çevreye doğru sayısını azaltan yeni gözlüklerle miyopluğun ilerlemesi durdurulabilmektedir.
- Damla tedavisi: Atropin türevi damlaların çok düşük konsantrasyonlarda kullanılmasıyla miyopinin ilerlemesi durdurulabilmektedir. Ancak bu damlaların kullanılmasına karar verildiğinde mutlaka çocuğun sistemik hastalıkları ve yatkınlıkları araştırılmalıdır. Çünkü kalp hastalıkları ve astım varlığında yan etki oluşturabildiği biliniyor.
- Ortokeratoloji:Gece takılan özel lensler miyopluğun kalıcı olarak düzeltilmesini sağlar.
- Lazer Cerrahisi:Lazer ameliyatı bazı çocuklar için belirli bir yaşa gelindiğinde bir seçenek olabilir ancak genellikle yetişkinliğe ertelenir.
Miyopluğun 5 değerli sinyali!
- Uzak metni okumada zorluk
- Okumak için yazıya yaklaşma ihtiyacı hissetmek
- Televizyon izlerken veya uzaktaki nesneleri görmeye çalışırken daima gözlerini kısmak
- Sık sık göz kırpma ihtiyacı hissetmek
- Baş ağrısı ya da göz yorgunluğu yaşamak
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı