Haber

Burkina Faso ve Mali’den Nijer’deki askeri cuntaya destek

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) ültimatom açıklamasına tepki gösteren Burkina Faso ve Mali, Nijer’e askeri müdahaleyi kendilerine savaş ilanı olarak değerlendireceklerini açıkladı.

ECOWAS, 26 Temmuz’da ordunun Nijer’in kontrolünü ele geçirmesinin ardından Pazar günü büyük bir toplantı yaptı. Demokratik yollarla seçilen ve askeri darbeyle görevden alınan Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’un bir hafta içinde görevine iade edilmesini isteyen eyaletler topluluğu , aksi takdirde Nijer’de anayasal düzenin yeniden sağlanması için “tüm önlemlerin” alınacağını açıklamıştı. Açıklamada, “Bu sonuca varmak için güç kullanımı da bu tedbirlere dahil edilebilir” denildi. ECOWAS ayrıca Nijer’de iktidarı ele geçiren askeri cuntanın liderlerine mali yaptırımlar uygulama kararı aldı ve üye ülkeler ile Nijer arasındaki “tüm ticari ve mali ilişkilerin” dondurulduğunu duyurdu.

Burkina Faso ve Mali ise ortak bildirgelerinde “Nijer’e herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali’ye savaş ilan etmek anlamına geleceğini” belirtti. İki ülke, “Nijer halkına ve yönetimine yasa dışı, gayri meşru ve insanlık dışı yaptırımlar uygulamayı reddettiklerini” de belirtti. Açıklamada, Nijer’e yapılacak bir askeri müdahalenin tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağı da belirtildi.

ECOWAS’ın 15 üyesi bulunmaktadır. Benin, Cape Verde, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo birliğe üye ülkelerdir. Burkina Faso, Gine, Mali ve Nijer’de yaşanan askeri darbeler nedeniyle üyelikler askıya alındı.

Nijer’de askeri cunta dün Fransa’nın Bazoum’u geri getirmek için “askeri müdahale” peşinde olduğunu duyurdu. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, bu iddianın doğru olmadığını belirtti. Fransız haber kanalı BFM’ye açıklama yapan Colonna, Bazoum’un göreve dönmesinin hâlâ mümkün olduğunu belirterek, “Bu gerekli, çünkü istikrarsızlık Nijer ve komşuları için tehlikeli” dedi.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Nijer, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’nde sıklıkla son sıralarda yer alıyor. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu